Положення Міжнародного конкурсу української хайку на честь Велімира Хлєбникова „Тендітні тіні Японії”

Міжнародний конкурс української хайку на честь Велімира Хлєбникова

„Тендітні тіні Японії”

Інститут іноземної філології Класичного приватного університету (м. Запоріжжя) та Оргкомітет Міжнародного фестивалю Хлєбникова в Запорожжі мають честь оголосити про проведення відкритого Міжнародного творчого конкурсу серед української та японської молоді, старшокласників, студентів, аспірантів, за номінацією „Українська хайку”.

ПОЛОЖЕННЯ

про проведення Міжнародного конкурсу української хайку на честь Велімира Хлєбникова „Тендітні тіні Японії”

Мета акції полягає в популяризації класичної японської поезії, а також художньої спадщини славнозвісного футуриста Велімира Хлєбникова серед учнівської та студентської молоді України та Японії, виявленні поетично обдарованих старшокласників та студентів, стимулюванні подальшого розвитку їхніх творчих здібностей. Водночас акція спрямована на відзначення ювілейних дат – 90-ї річниці смерті Хлєбнікова, 20-ї річниці встановлення дипломатичних зв’язків між Україною та Японією, 20-ї річниці Класичного приватного університету.

Ініціаторами проведення акції виступають

  • Інститут іноземної філології Класичного приватного університета (м.Запоріжжя),
  • Оргкомітет Міжнародного фестивалю Хлєбникова в Запорожжі.

В рамках Міжнародного фестивалю Велімира Хлєбникова в Запоріжжі передбачено проведення відкритого Міжнародного творчого конкурсу на честь Хлєбникова серед української та японської молоді, старшокласників, студентів, аспірантів, за номінацією „Українська хайку”.

Період проведення конкурсу: 28 червня 2012 року (день 90-ї річниці смерті Хлєбникова) – 9 листопада 2012 року (день народження поета, 127 річниця) .

Етапи проведення акції:

- підготовка та поширення інформації про конкурс (березень-червень, 2012 р.);

- конкурсний відбір кращих робіт (15 жовтня –  1 листопада 2012 р.);

- визначення переможців (1 – 7 листопада 2012 р.);

- нагородження переможців грамотами, а також цінними призами, наданими спонсорами проекту (9 листопада 2012 р.);

- публікація найкращих творчих робіт на сторінках веб-сайтів партнерів фестивалю,  на сторінках журналу „Всесвіт”, а також у книзі „Разом з Хлєбниковим” (2-й випуск) (листопад 2012 р. – січень 2013 р.).

Акція сприятиме підвищенню інтересу української та японської молоді до найвизначніших здобутків світової культури та реалізації їхнього інтелектуально-творчого потенціалу. Водночас вона дозволить скласти більш чіткі уявлення про те, як сучасна молодь сприймає ціннісну семантику, смислову багатовимірність та художню віртуозність старовинної японської поетичної мініатюри, а також художніх творів видатного футуриста В.Хлєбникова.

Кращі роботи будуть відзначені грамотами Міжнародного фестивалю Хлєбникова та призами, наданими спонсорами проекту.

Конкурс покликаний ініціювати творчі пошуки української та японської учнівської молоді у царині поетичного слова. Століттями людство зачитувалось прекрасними ліричними рядками Мацуо Басьо, Йоси Бусона, Кобаясі Ісса, Масаоки Сікі та інших поетів. Жанр хайку привертав увагу й українських поетів (приміром, В. Коломійця), які вбачали в його лаконічній формі можливість точного вираження ліричного настрою.

Видатний російський футурист Велімир Хлєбников з великою любов’ю та повагою ставився до японської культури, вшановував її у ствоїй творчості (приміром, у віршах „Не хрупкие тени Японии...”, „Туда, туда, где Изанаги...”, в оповідінні „13 танка. Чао”, у своїх „листах до молодих японців”). Велімир Хлєбников високо поціновував також свої українські, козацькі витоки: його предки, по материнській лінії, були запорозькими козаками). Видатний футурист, один із засновників літературного авангарду широко відомий серед сучасних авангардистів Європи, Америки, Азії своїми оригінальними плідними ідеями, експериментами з поетичною мовою і словотворенням. Автор безсмертних творів Велімир Хлєбников безумовно заслуговує на вшанування у віршованій формі. У різні часи геніальному футуристові присвячували вірші такі видатні представники літературного Олімпу, як В’ячеслав Іванов, Олександр Блок, Валерій Брюсов, брати Бурлюки, Василь Каменський, Олексій Кручоних, Даниїл Андреєв, Даниїл Хармс, Миколай Заболоцький, Євген Євтушенко, Геннадій Айгі, Сергій Бірюков та інші. Але й сучасним молодим талантам не варто залишатись осторонь, тим більше, що кожна епоха створює свою неповторну візію Хлєбникова. Отже, участь у цій акції дає можливість сучасній українській та японській молоді не тільки скласти шану великому майстру слова та продемонструвати власну поетичну майстерність, але й зануритись у глибини його безсмертного слова, його величної філософської думки.

Даний конкурс є надзвичайно цікавим з огляду на те, що юним поетам пропонується вшанувати великого поєта саме у тій віршованій формі, яка дуже цікавила та приваблювала його – у формі японскої хайку.

Склад журі конкурсу українських хайку: Вільям Г. Вестстейн (Амстердам), Сергій Бірюков (Галле, Німеччина), Син’їті Мурата (Токіо), Йоіті Охіра (Тенрі, Японія), Акіфумі Такеда (Тояма, Японія), Сусуму Нонака (Сайтама, Японія), Тетяна Соколова-Делюсіна, Дмитро Ніколаєв (Москва), Олександр Мамаєв (Астрахань), Арсен Мірзаєв (Санкт-Петербург), Масакі Умебаясі, Тетяна Ференц, Ярина Цимбал (Київ), Олександр Кеба (Кам’янець-Подільський), Євген Васильєв (Рівне), Ніна Миронюк, Тетяна Шадріна, Олена Лілова, Ірина Шатова (Запоріжжя).

До участі в конкурсі за номінацією „Українська хайку” приймаються оригінальні авторські україномовні та російськомовні поетичні твори, створені у формі  хайку, з дотриманням метрики та стилістики оригіналу, написані на честь Велімира Хлєбникова, за мотивами його творів.

Конкурсні роботи надсилаються до 15 жовтня 2012 р. на адресу:

Кафедра англійської філології та зарубіжної літератури Інституту іноземної філології Класичного приватного університету; 69002, м. Запоріжжя, вул. Жуковського, 70Б. Шатовій Ірині Миколаївні.

На конверті обов’язково вказати: «На конкурс хайку». Творчі роботи не рецензуються і авторам не повертаються. Результати будуть висвітлені на веб-сайті Класичного приватного університету http://virtuni.education.zp.ua/info_cpu/node/2518 . Роботи переможців будуть опубліковані на сторінках журналу "Всесвіт" та збірки "Разом з Хлєбніковим” (2-й випуск).

Інформаційні партнери акції – журнал "Всесвіт", веб-сайт та сторінки (у Фейсбуці та Вконтакті) Міжнародного фестивалю Хлєбникова, веб-сайт Класичного приватного університету (http://virtuni.education.zp.ua/info_cpu/), Запорізька областна молодіжна організація "Прес-центр "Акцент", молодіжна газета „МИГ” (Запоріжжя).

Партнери Міжнародного фестивалю Хлєбникова у Запорожжі:

- кафедра славістики Токійського державного університету (Японія)    (http://www.l.u-tokyo.ac.jp/~slav/index.html),

( http://www.l.u-tokyo.ac.jp/~slav/04event/symposium/u_111109khlebnikov_festival.html );

- Європейський інститут Університету Дзьоті ("Софія";  Токіо, Японія) (http://dept.sophia.ac.jp/is/ei/pdfs/1111-28_f.pdf  , http://dept.sophia.ac.jp/is/ei/pdfs/1211_f.pdf );

- кафедра європейських мов та культур Державного Університету Тояма (Японія);

JAPAN INTERNATIONAL CENTER  for friendship and exchange  【JIC】 (Японський центр дружби та міжнародного обміну) (Токіо)  ( http://www.jic-web.co.jp/study/jclub/index.html ).

Увага! Організатори конкурсу запрошують меценатів та спонсорів до співпраці

Обкладинка журналу "Всесвіт", 2012 р., № 7-8, в якому опубліковане Положення про конкурс української хокку

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *